Tez Taraması Nasıl Yapılır?
Bilimsel araştırma yöntemlerine her okulda ders olarak veriyor olsalar dahi öğrencilerin bundan ne derece yararlandığı büyük bir soru işaretidir. Çünkü tez taraması nasıl yapılır denildiğinde pek çok öğrencinin süreçle alakalı bilgisi olmadığını gözlemliyoruz. Kaynak tarama dijital olarak yapılamadan öğrencilerin nasıl yazma işlemini yapacağı ayrı bir merak konusudur. Gerçi bazı danışmanlar tezlerin kaynak olarak gösterilmesini istemiyor bu da başka bir tartışma konusu olmakla birlikte şu an konuyu fazla dağıtmayalım. Kısacası kaynakların ne şekilde araştırılacağı bizce akademik çalışma açısından en önemli adımlardan birisidir. Burada ağırlıklı olarak tezler, süreli yayınlar ve kitaplar kullanılmaktadır. Hatta bunlara internet kaynakları da eklenebilir. Ancak tezle ilgili araştırma yapılacağında ülkemizde güzel bir sistemden söz etmek mümkündür. Ülkemizdeki yüksek lisans ve doktora düzeyi tüm programların tarandığı sistem bulunmaktadır. Bu ise YÖK tez merkezidir ve dijital olarak istediğiniz aramaları yapabilir ve eğer kısıtlama söz konusu değilse istediğiniz yayını inceleyebilirsiniz. Kısıtlamadan kastımız ise yeni yayınlanan tezlerle alakalıdır ve dileyen öğrenciler bunu belirli bir süre sadece özet kısımlarını yayınlamak suretiyle ilgili platformda paylaşmaktadır. Belirli bir süre geçtikten sonra ise tüm çalışmalar ilgili araştırmacıların incelemesine açılmaktadır.
1. Tez Taraması Nedir?
Aslında giriş kısmında bahsettiğimiz tez taraması nedir sorusuna yanıt verelim. Tez taraması nasıl yapılır dediğimiz şey, daha önceki yapılmış tezlerin sistemli bir şekilde arşivlenmesi ve ilgili araştırmacıların ulaşabileceği şekilde dijital platformda yayınlanmasıdır. Bu da YÖK tez merkezi web sitesi üzerinde yapılır.
2. Tez Taraması Neden Yapılır?
Peki meydana getirilen bu platform sayesinde tez taraması neden yapılır? Tez taraması nasıl yapılır diyorsanız, bu sistemin birincisi ilgili araştırmacılar açısından yararlı bulunmaktadır. Yani burada merak eden kimseler bilgilere ulaşmak istediklerinde platforma giriş yaparak üye olmadan dahi sistemden gerekli araştırmaları yapabilmektedirler. Ülke olarak ve eğitim sistemi açısından bakıldığında ise Türkiye’deki yayınlanan bütün tezler orada olduğundan dolayı yapılacak istatistiklerle hangi konular daha fazla araştırılıyor insanlar hangi konulara daha fazla eğiliyor gibi bilgiler ortaya konulabilir. Veyahut herhangi bir öğrenci Daha önce literatür yapılmamış bir konuyla ilgili araştırma yapmak istiyorsa bu sistem sayesinde ilgili öğrenci kendisine yol haritası belirleyebilir.
3. Tez Taraması Nereden ve Nasıl Yapılır?
Merak eden kimseler tez taraması nereden ve nasıl yapılır diye incelemeler yapmaktadır. Hemen yanıtlayalım. Peki anlattığımız bu sisteme nereden ulaşılabilir? Bunun için sadece bir bilgisayar ve internet bağlantısı yeterlidir. Herhangi bir tarayıcıya girip arama motorları üzerinden YÖK tez merkezine ulaşınız. Burada tez merkezine girdiğinizde eskiden e-posta adresi ile üyelik istiyordu. Ancak geçmiş yıllarda yapılan düzenlemelerle herhangi bir üyelik ve e-posta adresi gibi kişisel bilgi istenmeden dilediğiniz herhangi bir tezle alakalı araştırma yapabilirsiniz. Yapacağınız araştırmalar yalnızca konu başlığı ile ilgili olabileceği gibi dilerseniz de yazar, danışman, dizin, özet veya tez numarası gibi bilgilerle yapılabilir. Kısacası çok çok farklı arama kriterleri yer almaktadır. Buradan istediğiniz şekilde araştırmanızı yapabilir ve ihtiyaç duyduğunuz bilgiyi elde edebilirsiniz.
Bir başka yayınımızda ise makaleler ve internet kaynakları ile alakalı araştırmaları ne şekilde yapacağından bahsedeceğiz. Bu makalenin konusunu fazla dağıtmamak adına sadece YÖK tez merkezi ve tez araştırmaları ile alakalı bilgileri ortaya koymaya çalıştık. Tez tarama ile ilgili artık aklınızda herhangi bir soru işareti kalmadığını ve basit şekilde bir tarayıcı aracılığıyla ulaşacağınız YÖK tez merkezi platformundan dilediğiniz biçimde sınırlama olmaksızın araştırma yapacağınızı öğrenmiş olduğunuz. Tez taraması nasıl yapılır konusunda sorularınız olursa bizim iletişime geçebilirsiniz