MLA Formatı Nedir ve MLA Stilinde Biçimlendirme Nasıl Yapılır?

MLA (Modern Language Association) bir yazı ve format sistemidir. Genellikle edebiyat ve dilbilim alanlarında sıklıkla tercih edilir. Kullanış biçimi yazar soyadı ve eserin sayfa numarası şeklindedir. Burada APAdan farklı olarak söz konusu bilimsel çalışmanın yayım yılı yazılmaz. Bu biçimlendirme Microsoft Word programında otomatik olarak yapılabilir ilgili eser bilgileri girildiğinde metin içerisinde sadece soyadı ve sayfa bilgisi yer alırken referans kısmında ise MLA formatına uygun biçimde kaynakça gösterimi sağlanır.

1. MLA Formatı Nedir?

Kısaca ifade etmek gerekirse MLA formatı akademik çalışmalarda, tezlerde veya çeşitli bilimsel araştırmalarda kullanılan bir referans gösterim sistemidir. Ayrıca kendisine ait format özellikleri yani kenar boşluklara ve başlık stilleri gibi çeşitli düzen kuralları da vardır.

2. MLA Formatında Stil Biçimlendirme Nasıl Yapılır?

MLA formatında düzenleme yapabilmek için bizim önerimiz genellikle Microsoft Word programını otomatik olarak kullanmaktır. Burada kaynak biçimini MLS seçersiniz ve ilgili eserin bilgilerine talep edilen kısımlara yazarsınız. Sonrasında siz tamam dediğinizde ilgili kısma kaynak eklemesi yapılır. Bu düzeni kullanmanın önemli bir katkısı referanslar kısmına geldiğinizde kaynakça oluşturmanıza gerek yoktur. Word formatında hazırladığınız bu kaynakçayı kaynakça listesine ekle dediğiniz anda otomatik olarak oluşturacaktır. Eğer manuel olarak bu kaynak sistemini ortaya koymak istiyorsanız elinizden kılavuzu inceleyip orada istenen şekilde metin içinde ve kaynakça kısmında yazmanız önerilir. Lokal dahi olsa bazı okullar veya enstitüler arasında formatın küçük detaylarında değişiklikler olduğu bilinmektedir. Bu sebeple kılavuzda uygunluk açısından kontrol edip ona göre yazmanız yararlı olacaktır.

MLA Formatında Stil Biçimlendirme Nasıl Yapılır?

3. MLA Formatında Kaynak Gösterme Nasıl Yapılır?

Aslında üst kısımlarda kısaca bilgi verdik. Şimdi tekrar edecek olursak MLA formatında kaynak gösterme yazarın soyadı ve eserin sayfa numarası olarak yapılır. Eğer manuel olarak kaynak gösterecekseniz bu şekilde yapabilirsiniz. Otomatik yapmak istiyorsanız Microsoft Word programında kaynak ekle kısmından bu formatı seçerek işlemleri yapabilirsiniz.

4. MLA ve APA Arasındaki Fark Nedir?

Dünyada en yaygın olarak kullanılan format olarak APA sistemi görülmektedir. Bu format bildiğiniz üzere metin içerisinde yazar soyadı, yayım yılı: ve sayfa numarası şeklindedir. Kaynakçada ise direkt olarak Word’den otomatik yapılmakta ve eserin türüne göre farklı bilgiler istenmektedir. Tamda burada MLA formatı arasındaki farkı şöyle açıklayabiliriz.
Pek çoğunuzun bildiği üzere APA formatında yazar soyadı ve yıl sayfa numarası ile birlikte verilmektedir. Bu sistemin APA sürümünden farkı eserin yayım yılının ortaya konulmaması ve yalnızca soyadı ve sayfa numarası bilgisi verilmesidir.

MLA sistemini anlattığımız bu yayında kabaca ana fikrin anlaşıldığını düşünüyoruz. Kaynakça ve kaynak gösterme konusunu gözünüzde büyütmeyiniz ve ezberlemeyiniz. Mühim olan sizin bilimsel araştırmaları nasıl yapacağınızdır. Gerek bizden profesyonel destek almak isteyen gerekse de kendi bu süreçleri yerine getirmek insanlar genellikle kolay tez hazırlama mümkün mü diye merak etmektedir. Açıkçası kolay diye bir bilimsel araştırma olmaz. Bu üzerinde dünyada en çok makale yazılmış konu olsa dahi aynı şekilde geçerlidir. Çünkü olması gereken akademik çalışmalarda çeşitli referanslar gösterilmesi ve daha önce yapılan hiçbir çalışmaya benzememesi Biçiminde araştırma ortaya koyulmalıdır. Dolayısıyla siz özgün ve orijinal çalışma meydana getireceğinizden dolayı kolay diye bir kavram olduğunu düşünmüyoruz. Ancak bilimsel araştırma yöntemlerini benimsemiş ve daha önce tecrübeli olan insanların ortalama bir öğrenciye göre daha hızlı hareket edeceğinden dolayı hızlı reaksiyon göstermesi ve buna bağlı olarak hızlı sonuç alması gayet mümkündür. Ancak buna kolay demek ne kadar mantıklı açıkçası bilemiyoruz.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir